מצמצמות בזבוז, מחזקות קהילה: מהשוק הסיטונאי לשולחן השכונתי אנחנו בונות מערכת מזון עירונית בת־קיימא
נוכח זאת החלטנו לפעול והתחלנו להציל את התוצרת, לבשל ממנה ארוחות קהילתיות ולהזמין את הציבור לשבת איתנו סביב שולחן משותף, 200–300 סועדים וסועדות בכל ארוחה. עם הזמן התרחבה היוזמה ועברה לשוק הסיטונאי, וכיום היא תנועה עירונית המבקשת להוביל שינוי מערכתי אמיתי.
שליש מהמזון שלנו יורד לטמיון. אנחנו כאן כדי להחזיר אותו לידינו – ולפינו. במציאות שבה בזבוז מזון הוא אחד האתגרים הגדולים של זמננו, אנחנו יוצרות מודלים חדשניים להתמודדות עם השפע בעיר, מודלים שבכוחם לעורר השראה ליחסים מקיימים ומכבדים יותר בינינו לבין האוכל שלנו ובינינו לבין הזולת.
כיום אנחנו פועלות בעזרת מאות מתנדבות ומתנדבים מסורים שפועלים יחדיו ברחבי העיר. אנחנו מפתחות מודל עירוני להצלת מזון, מחלקות את האוכל למאות משפחות באמצעות שוקי אוכל קהילתיים, מקיימות סיורים וסדנאות מעוררי השראה ומפעילות מטבח מארח במרכז המבקרים שלנו בשוק. נוסף על כך, אנחנו עובדות עם בתי ספר כדי לפתח תוכניות בישול וקיימות.
אנחנו מקדמות שיתופי פעולה בין תושבים מכל הגילאים לבין עסקים, העירייה והמגזר השלישי, במטרה לפתח יחדיו מערכת מזון עירונית חסינה, שוויונית ומיטיבה לסביבה ולתושבים. הצטרפו אלינו ואל חזוננו באחד האתגרים הבוערים של תקופתנו ויחד ניצור פתרונות מבטיחים לעתיד טוב יותר – עתיד ששייך לכולנו.כי יחד נוכל להפוך כל שארית למנה של תקווה.
מערכת המזון הנוכחית כושלת. בסביבות 40% מהמזון הראוי למאכל מושלך לאורך כל שלב בשרשרת אספקת המזון. רק בישראל מושלכים מדי שנה כ־2.5 מיליון טונות, השווים בערכם לכ־6.5 מיליון טונות פחמן דו־חמצני הנפלט לאטמוספרה לשווא. יש לכך השפעות סביבתיות רבות על האדמה, על מי השתייה ועל האוויר שאנו נושמים. בשוק הסיטונאי בירושלים לבדו נזרקים מדי שנה יותר מ־3,650 טונות מזון ראוי למאכל.
בלב השוק הסיטונאי הקמנו מרכז לוגיסטי לאיסוף תוצרת מזון שבעלי החנויות בשוק אינם מייעדים למכירה. בעזרת מתנדבים אנחנו כמה טונות של מזון מדי יום. התוצרת נשמרת בחדר קירור ומשונעת בוואן מקורר לנקודות שונות בעיר.
אנחנו מאמינות שאוכל הוא כוח מחבר.
שוקי האוכל שלנו הם הזדמנות לחיבור קהילתי ולעשייה משותפת.
רוצה להצטרף? יש לך רעיון לפעילות? נשמח לשמוע!
לפרטים: שני, מובילת שוקי האוכל - foodrescuers.shuk@gmail.com
את כל השפע שאנחנו מצילות
אנחנו מחזירות לחברה בשתי דרכים:
רשתות קהילתיות וארגונים ללא מטרות רווח – עשרים רשתות וארגונים מגיעים למי שזקוק לכך ביותר –מבקשי מקלט, אימהות חד־הוריות מהמגזר החרדי, בני עדת בני רומה, קשישים עם מוגבלות בתנועה, תושבי מזרח ירושלים ועוד.
שוקי אוכל ניידים – בשיתוף התושבים הקמנו בבתי ספר, בגינות קהילתיות ובמנהלים קהילתיים שוקי אוכל. השווקים פועלים בשכונות תלפיות, קטמונים, קריית יובל, פסגת זאב, נחלאות ובית הכרם, הם פתוחים לקהל והתשלום לפי רצונך.
המטרה היא לשנות את מודל הצדקה המסורתי של חלוקת מזון, ולפתח שווקים שאינם מקום לחלוקת אוכל בלבד אלא גם מרכז להעצמת מנהיגות מקומית, לבניית קהילה חזקה ולחיבור בין אנשים. במסגרת השווקים מתקיימות סדנאות ופעילויות שונות – בישול משותף, החלפות בגדים, חגיגות לפני החגים ועוד.
אנחנו פועלות ככל האפשר עם קהילות, בתי ספר וגנים, חברות, תיירים, רשויות מקומיות ומשרדי ממשלה כדי לשתף וללמד על חשיבות צמצום בזבוז המזון ועל החיבור למזון. במפגשים, סדנאות, סיורים, הרצאות ותוכניות חינוכיות אנו מדגימות בישול יצירתי עם רכיבים שנמצאים בבית, מלמדות טכניקות שימור והחמצה ומספרות את הסיפור שלנו ושל השוק הסיטונאי .
בואו להכיר את מערך הצלת המזון שלנו מקרוב.אצלנו תמצאו מגוון רחב של פעלויות לקבוצות ולארגונים.
ניתן לשלב מספר פעילויות יחד
משך הפעילות 1.5–4 שעות
סיור בשוק הסיטונאי חושף את המקום שמספק ירקות ופירות למסעדות, לירקנים, למוסדות ולחנויות בעיר. נצעד בעקבות שרשרת המזון: המשאיות, החנויות, הדחסניות ואלפי ארגזי התוצרת הטרייה מהארץ והעולם. נכיר את האנשים שמאחורי המזון שאנו אוכלים ודרך הסיור נספר את הסיפור שרובנו אינם זוכים לשמוע, על האוכל שלנו ועל מודל הפעולה של מצילות המזון – רתימת השוק הסיטונאי לשותף במערך הצלת המזון, והחזון להפוך את השוק ל'אפס פסולת'.
משמרת מיון תוצרת והצלת מזון בשוק הסיטונאי במהלך המשמרת ניתנת הדרכה קצרה איך למיין את התוצרת, על הסיבות שבגללן אנו מקבלות את עודפי השוק, וכן סיפורי הצלה. את תוצרי המיון של המשמרת נעביר הלאה לשימושים השונים של הארגון.
זרעים הם חלקי הצמח שבאמצעותם הוא מופץ ומתרבה, והישרדותם במרחב הטבעי חשובה להמשך קיומו של מגוון ביולוגי. סדנה זו מציעה היכרות עם מחזור חיי הצמח והבנת הקשרים בינו לבין לעונות השנה. היא חושפת את אתגרי ההפצה של צמחים בעיר, ומאפשרת התבוננות קרובה בצמחי בר וזרעים שונים. נברר כיצד אנחנו יכולים לעזור לזרעים לחזור אל המרחב העירוני המצטופף ונלמד על ההיסטוריה של הכנת כדורי זרעים, כיצד נכון להשתמש בהם ונתנסה בהכנתם.
שיחת השראה על אוכל, קיימות, קהילה והקשר ביניהם.מהיכן מגיע האוכל לירושלים? כמה מים נדרשים לגידול ירקות וכמה מהירקות נזרקים לפח בדרך, ולמה? כיצד כל זה קשור לעיר, לחוסן תזונתי, לעבודה קהילתית ולמשבר האקלים? נלמד יחדיו על שרשרת המזון, על בזבוז מזון ועל צעדים מעשיים לצמצום בזבוז המזון בעיר, ועל הסיפור היזמי של מצילות המזון.
שיחת השראה על אוכל, קיימות, קהילה והקשר ביניהם.מהיכן מגיע האוכל לירושלים? כמה מים נדרשים לגידול ירקות וכמה מהירקות נזרקים לפח בדרך, ולמה? כיצד כל זה קשור לעיר, לחוסן תזונתי, לעבודה קהילתית ולמשבר האקלים? נלמד יחדיו על שרשרת המזון, על בזבוז מזון ועל צעדים מעשיים לצמצום בזבוז המזון בעיר, ועל הסיפור היזמי של מצילות המזון. ניתן לקיים את השיחה גם מחוץ לבית מצילות המזון.
סיור בעקבות השליש האבוד בשוק מחנה יהודה.מה באמת ידוע לנו על מערכת המזון שלנו? כיצד האופן שבו נקנה ישפיע על כל שרשרת האספקה? ואיך כל זה קשור לדוכנים הצבעוניים של השוק ולפינותיו הנחבאות? בסיור אל מאחורי הקלעים של שוק מחנה יהודה כאחת מהנקודות ההיסטוריות של מערכת המזון הירושלמית נביט בו כעל חלק ממערכת מזון שלמה ונחשף לסיבות לזריקת מזון ולמסע שהתוצרת החקלאית עוברת מהשדה ועד הקמעונאים המשווקים ללקוחות. נציג את ארגון מצילות המזון ואת השוק כראשית הפעילות שלו, ונבין את שוק מחנה יהודה מזווית אחרת.
סדנת התנסות בהתססה ובשימור כדרך טעימה לצמצום בזבוז מזון. בסדנה נלמד על תופעת בזבוז המזון ונתנסה יחד בשימור מזון בשיטה של התססה לקטית כדרך טעימה לצמצם את התופעה. נגלה דרכים יצירתיות להתבונן בחומרי גלם ובשפע הקיים, ונצא עם צנצנות שימורים מלאות בתוכן טעים. ניתן לקיים את הסדנה גם מחוץ לבית מצילות המזון.
ארוחה מהמטבח הביתי שלנו על בסיס שפע התוצרת המוצלת של השוק הסיטונאי, המדגימה יצירתיות וכבוד לחומרי הגלם המוצלים ולשפע הקיים.
20 טעימות של תוצרת מותססת, מיובשת ומשומרת.ארוחת טעימות של תוצרת מותססת, מיובשת ומשומרת במגוון שיטות. דרך הטעם, השיח והמפגש נלמד על טכניקות לשימור מזון במסורות שונות לאורך ההיסטוריה ועל האיכויות של כל אחת מהן. הטעימות מלוות בירקות טריים ובלחמי מחמצת, לצד קוקטייל פתיחה.
ארוחה מסחררת, מרובת טעמים וצבעים ומשנת תודעה. יש המגדירים את חייהם 'לפני הארוחה' ו'אחרי הארוחה'. הארוחה הזו היא האתגר שלנו: ליצור תפריט מתוך הקיים, כולל פתיחה עם קוקטייל וכוס יין. הארוחה מלווה בסיפורי בזבוז והצלה של השוק.
דוכן צבעוני, טעים ומרווה של שייקים מפירות וירקות היישר מהשוק הסיטונאי, לצד טיפים לצמצום בזבוז מזון בבית.